Windows Media Player opties

Algemeen

De HTML-code voor de ingebedde Windows Media Player heeft de volgende algemene opbouw:

<OBJECT ID="WMPlayer" CLASSID="CLSID:22D6F312-B0F6-11D0-94AB-0080C74C7E95"
HEIGHT="390" WIDTH="360" STANDBY="Loading Windows Media Player components..." TYPE="application/x-oleobject">
<param name="FILENAME" value="http://www.surfnet.nl/cgi-bin/play.php?url=/n/naam/voorbeeld.asf&start=23.1&end=68.9">
<param name="AUTOSTART" value="FALSE">
<param name="PLAYCOUNT" value="1">
<param name="SHOWCONTROLS" value="TRUE">
<param name="SHOWDISPLAY" value="TRUE">
<param name="SHOWSTATUSBAR" value="TRUE">
<embed NAME="WMPlayer"
TYPE="application/x-mplayer2"
SRC="http://www.surfnet.nl/cgi-bin/play.php?url=/n/naam/voorbeeld.asf&start=23.1&end=68.9"
HEIGHT ="390"
WIDTH ="360"
AUTOSTART ="FALSE"
PLAYCOUNT ="1"
SHOWCONTROLS ="TRUE"
SHOWDISPLAY ="TRUE"
SHOWSTATUSBAR ="TRUE">
</embed>
</OBJECT>

Deze code bestaat uit een <OBJECT>-tag en een <EMBED>-tag. De <OBJECT>-tag wordt geïnterpreteerd door Internet Explorer, maar genegeerd door Netscape. De OBJECT-tag zorgt voor de inbedding van een ActiveX-component. Netscape gebruikt de EMBED-tag voor het inbedden van een Netscape plug-in. Door de combinatie van beide tags wordt het correct afspelen van het fragment in beide browsers gegarandeerd.

Opties instellen

De handigste manier om veelvoorkomende opties in te stellen is via de Virtuele Snijmachine zelf. U kunt echter zelf opties toevoegen die niet in de gegenereerde HTML-code zijn opgenomen. Een overzicht van alle opties vindt u verderop. Bedenk dat u de opties altijd zowel voor de OBJECT-tag als de EMBED-tag moet invoeren.

OBJECT-tag parameters
Voeg onderstaande regel toe. Vervang hierin [parameternaam] door de naam van de parameter en [waarde] door de waarde van de parameter.

<param name='[parameternaam]' value='[waarde]'>

Voorbeeld:
Om de waarde van de parameter 'AUTOSTART' op 'true' te zetten voegt u onder de andere regels (maar voor de ">") de volgende regel toe:

<param name='AUTOSTART' value='true'>

EMBED-tag parameters
Voeg onderstaande regel toe. Vervang hierin [parameternaam] door de naam van de parameter en [waarde] door de waarde van de parameter.

<param name='[parameter naam]' value='[waarde]'>

voorbeeld:
 Om de waarde van de parameter 'AUTOSTART' op 'true' te zetten voegt u onder de andere regels (maar voor de EMBED-tag) de volgende regel toe:

'AUTOSTART' ='true'

Overzicht van de opties

Hieronder staan de opties vermeld waarmee u de inbedding van de Quicktime Player speler naar eigen inzicht kunt bijstellen. Neem de opties in de gegenereerde  HTML-code op zoals hierboven is uitgelegd. Hierbij gelden de volgende regels:

OBJECT-tag
- De gereserveerde woorden PARAM, NAME en VALUE kunt u zowel in hoofd- als kleine letters invoeren.
- Voor parameterwaarden geldt hetzelfde, bedenk dat bestandsnamen vaak wel in kleine letters moeten worden opgegeven.
- U hoeft geen aanhalingstekens om de parameterwaarden te plaatsen, tenzij de waarde een URL (bestandslocatie) is.
- Parameterwaarden zet u altijd tussen dubbele aanhalingstekens.

EMBED-tag
- U kunt parameternamen zowel in hoofd- als in kleine letters opgeven.
- Voor parameterwaarden geldt hetzelfde, bedenk dat bestandsnamen vaak wel in kleine letters moeten worden opgegeven.
- U hoeft geen aanhalingstekens om de parameterwaarden te plaatsen, tenzij de waarde een URL (bestandslocatie) is.

Er worden alleen voorbeelden voor de EMBED-tag gegeven.

autoStart

Geeft aan of het bestand automatisch moet beginnen met spelen.

Waarde(n) TRUE of FALSE
default waarde TRUE

balance

Hiermee kan de stereobalans worden ingesteld. Geldige waarden liggen tussen -10000 en 10000.

Waarde(n) -10000 tot 10000
default waarde 0

baseURL

Basisdeel voor URLs die worden meegestuurd met een Windows mediabestand. Dergelijke URLs worden verwerkt als invokeURLs = TRUE. Deze URLs zijn relatief en worden samengevoegd met de baseURL teneinde een volledige URL te vormen.

Waarde(n) Geldige relatieve URL
default waarde geen

captioningID

Naam van het frame of het object dat de ingesloten captioning toont. Dit zijn teksten de tijdens het afspelen worden getoond.

Waarde(n) Geldige naam
default waarde gaan

currentPosition

Geeft aan op welke positie het bestand moet beginnen met spelen, in seconden. Gebruik van deze parameter in HTML-code die met de Virtuele Snijmachine is gecreëerd kan onverwachte gevolgen hebben.

Waarde(n) Integer tussen 0 en de lengte van het bestand
default waarde 0

currrentMarker

Geeft aan of het bestand moet beginnen met spelen vanaf een markering die in het bestand is opgeslagen (dit zijn niet markeringen die door de Virtuele Snijmachine zijn aangebracht). CurrentMarker = 0 start het bestand vanaf het begin.

Waarde(n) Integer waarde tussen 0 en het aantal aanwezige markeringen,
default waarde 0

defaultFrame

Geeft aan wat het default frame is voor het afbeelden van meegestuurde URLs.

Waarde(n) Geldige naam van een frame
default waarde geen

enableContextMenu

Geeft aan of het contekstgevoelige menu van de Media Player wordt geopend als de gebruiker met de linkermuis klikt.

Waarde(n) TRUE of FALSE
default waarde TRUE

enabled

Geeft aan of het bedieningspaneel geactiveerd wordt.

Waarde(n) TRUE of FALSE
default waarde TRUE

heigth

Stelt de hoogte van een ingebed controleobject in.

Waarde(n) aantal pixels of percentage van de grootte van het browservenster.
default waarde [geen]

invokeURLs

Geeft aan of de speler URLs die in het mediabestand zijn ingebouwd moet verwerken.

Waarde(n) TRUE of FALSE
default waarde TRUE

mute

Geeft aan of het bestand afgespepeeld wordt met het geluid uitgeschakeld.

Waarde(n) TRUE of FALSE
default waarde FALSE

playCount

Geeft aan hoe vaak het bestand moet worden afgespeeld. Als playCount = 0 wordt het bestand continu herhaald.

Waarde(n) Integer waarde 0 of groter
default waarde 1

rate

Geeft aan of het bestand versneld of vertraagd moet worden afgespeeld. De waarde van rate geeft de factor van versnelling of vertraging aan.

Waarde(n) positie getal
default waarde 1.0

SAMIFilename

Geeft aan welk bestand de ingloten captioning (meegestuurde tekst) bevat. SAMI staat voor Synchronized Accessible Media Interchange. Het bestand moet een .sami of .smi extensie hebben.

Waarde(n) Geldige SAMI bestandsnaam
default waarde geen

SAMILang

Geeft aan welke taal de captioning bevat.

Niet ondersteund in de EMBED-tag.

Waarde(n) Geldige taal
default waarde Eerst gedefinieerde taal in het SAMI bestand

SAMIStyle

Geeft aan volgens welke opmaak de tekst in het SAMI bestand moet worden afgebeeld.

Niet ondersteund in de EMBED-tag.

Waarde(n) Geldige opmaak
default waarde Eerst gedefinieerde opmaak in het SAMI bestand

showcontrols

Geeft aan of het bedieningspaneel van de speler zichtbaar is.

Waarde(n) TRUE of FALSE
default waarde TRUE

showdisplay

Geeft aan of het venster voor het afspelen van een video of animatie zichtbaar is.

Waarde(n) TRUE of FALSE
default waarde TRUE

showstatusbar

Geeft aan of het venster met informatie over het bestand zichtbaar is.

Waarde(n) TRUE of FALSE
default waarde TRUE

volume

Geeft aan wat het geluidsniveau in honderdsten deciBels is als het bestand begint te spelen. Een waarde van 0 geeft aan dat het volume maximaal is.

Waarde(n) tussen -10000 en 0
default waarde -600

width

Stelt de breedte van een ingebed controleobject in.

Waarde(n) aantal pixels of percentage van de grootte van het browservenster.
default waarde [geen]