Het invoeren van de locatie van een audiovisueel bestand

In het veld 'Vul hier de locatie van het bestand in:' voert u het internetadres (de URL) in dat verwijst naar het audiovisuele bestand dat u wilt gaan bewerken met de Virtuele Snijmachine. Dit internetadres vindt u bijvoorbeeld als u in uw browser met de rechtermuisknop klikt op de hyperlink waarmee u het bestand afspeelt. Er verschijnt dan een menu, waarin u kiest voor "Snelkoppeling kopiëren/Copy Shortcut" (Internet Explorer) of "Kopieer Snelkoppeling/Copy Link Location" (Netscape/Firefox). Plak het gekopieerde adres vervolgens in het adresveld.

Daarna maakt u onder het adresveld een keuze voor een afspeler. In de meeste gevallen bent u hierbij afhankelijk van de keuze die de beheerder van de website heeft gemaakt. Als u twijfelt welke afspeler u moet kiezen, open dan eerst het bestand op de website: u ziet dan vanzelf welke speler wordt gestart. Onderstaande tabel geeft nadere informatie over de verschillende keuzemogelijkheden:

Automatisch
[Onderstaande keuzes kunnen afwijken!]

Bestanden met de extensie RM, RA, RMVB en RAM worden afgespeeld met de Real Player.

Bestanden met de extensie ASF, WMV en WMA en ASX worden afgespeeld met de Windows Media Player.

Bestanden met de extensie MOV en MP4 worden afgespeeld met de Quicktime Player.

MPEG-1 en MPEG-2 bestanden (MPG, MP3, MPA) worden afgespeeld met de Kasenna Broadband Player.

RealPlayer Het bestand wordt in de Real Player afgespeeld.
Windows Media Player Het bestand wordt in de Windows Media Player afgespeeld.
Quicktime MoviePlayer Het bestand wordt in de Quicktime MoviePlayer afgespeeld.
Kasenna Broadband Het bestand wordt in de  Kasenna Broadband Player afgespeeld.

Klik tenslotte op de knop 'Open de Virtuele Snijmachine'. Het bewerkingsvenster wordt geopend. Hierin maakt u de selectie uit het audiovisuele bestand.

Welke internetadressen kunt u invoeren?

Voor de internetadressen die de Virtuele Snijmachine kan bewerken gelden enkele beperkingen:

1. Het bestand moet van een type zijn dat door de Virtuele Snijmachine wordt ondersteund

Ondersteunde bestandtypen zijn:

Real Media RM, RA, RMVB, RAM. MP3, MPG, MP4
    Windows Media ASF, WMV, WMA, WMP, ASX, MP3
    Quicktime MOV, MP4
    Kasenna Broadband Player MPG, MP3, MPA

2. Metabestanden

Naast internetadressen die naar een audiovisueel bestand verwijzen, kunnen ook adressen worden verwerkt die naar een metabestand verwijzen. Een metabestand is een tekstbestand, dat zelf een verwijzing naar een of meer audiovisuele bestanden bevat. De Virtuele Snijmachine kan metabestanden van het type RAM, WMP en ASX verwerken. De eerst verwijzing naar een audiovisueel bestand die in het metabestand wordt aangetroffen wordt in de Snijmachine geopend; de andere verwijzingen worden genegeerd. Zie ook de voorbeelden.

3. HTML, SMIL- en overige bestanden

U kunt ook HTML-bestanden opgeven. De Snijmachine onderzoekt of dit bestand verwijzingen naar streaming bestanden bevat. In dat geval worden een of twee tabellen op het scherm getoond met mogelijk verwijzingen naar streaming bestanden. U kunt deze verwijzingen eerst uitproberen, en daarna openen in de Snijmachine. Hetzelfde geldt voor SMIL-bestanden (met de extensie .smi of .smil), en naar enkele andere bestanden die niet rechtstreeks naar een streaming bestand verwijzen.

Een internetadres achterhalen

Wanneer een internetadres niet door de Virtuele Snijmachine kan worden geopend (bijvoorbeeld omdat het niet rechtstreeks naar een audiovisueel bestand verwijst, maar naar een cgi-script), dan kunt u proberen het bestand op uw harde schijf op te slaan. Als het een bestand met de extensie ASX, WMP of RAM is (een metabestand), dan kunt u het daarna in een tekstverwerker openen en zoeken naar een rechtstreekse verwijzing naar een audiovisuele bestand.

Ga als volgt te werk:

Hieronder vindt u twee voorbeelden

Als u bovenstaande stappen volgt kunt u het adres van het audiovisuele bestand achterhalen.

1. Laatste Journaal (Real Player, RAM bestand)

De gezochte verwijzing in dit bestand is:

rtsp://streams3.omroep.nl/tv/nos/journaal/bb.laatste.rm

2. GigaMAN (Windows Media Player, ASX bestand)

ASX-bestanden hebben een wat complexere inhoud. Zoek naar de 'tag' ref, en kopieer de waarde van de parameter href

De gezochte verwijzing in dit bestand is:

mms://wmvstream.surfnet.nl/a/av-user-surfnet/assets/12546/gigaman-wm-high.wmv

Opmerkingen:

1. Soms kunt u de juiste locatie in de speler zelf opvragen. Open dan eerst het bestand in een losse speler (en niet in de Virtuele Snijmachine). Vraag via het menu de eigenschappen van het bestand op (in Windows Media Player bijvoorbeeld via File|Properties. De gezochte URL staat achter de eigenschap location). Kopieer de locatie en plak deze in het invoerscherm van de Snijmachine.

2. Het kan zijn dat de verwijzing in het metabestand een relatief adres is. Er staat dan een . of een .. in het adres. Een . betekent: dezelfde folder, een .. betekent: de bovenliggende folder. U kunt uit het adres naar het metabestand afleiden wat het volledige adres van de verwijzing is.

bijvoorbeeld: als het metabestand "http://www.voorbeeld.nl/video/play.ram" de verwijzing "rtsp://./voorbeeld.mpg" bevat, dan is het volledige adres van dit audiovisuele bestand: "rtsp://www.voorbeeld.nl/video/voorbeeld.mpg".

3. Soms is er geen optie om het doel van een hyperlink als bestand op te slaan. Dat is bijvoorbeeld het geval als de hyperlink in een Flash animatie is opgenomen. In dat geval zal het waarschijnlijk onmogelijk zijn het internetadres van het bestand te achterhalen, tenzij u de maker van de website ernaar vraagt.

4. Als u een audiovisueel bestand wilt bewerken dat wordt afgespeeld via een afspeler die in een webpagina is geďntegreerd, dan kunt u het adres misschien achterhalen door in de afspeler met de rechtermuisknop te klikken. In het menu dat dan verschijnt is waarschijnlijk een keuzemogelijkheid "Eigenschappen/Properties" opgenomen. Selecteer deze keuze en kik of het internetadres wordt vermeld. U kunt ook de broncode van de webpagina bekijken en zoeken naar het internetadres.