Hulp bij het maken van een speellijst

Een speellijst (playlist) is een lijst die bestaat uit meerdere fragmenten die met de Virtuele Snijmachine zijn gemaakt. Wanneer een speellijst wordt gestart, worden alle fragmenten na elkaar afgespeeld.

Een speellijst wordt als volgt opgebouwd:

1. Creëer een selectie uit een audiovisueel bestand.
  2. Geef desgewenst de selectie een titel. Voer deze in in het veld 'Titel van fragment'.
  3. Voeg de selectie toe aan de speellijst. Klik daarvoor op de knop
    De Snijmachine geeft aan uit hoeveel fragmenten de speellijst bestaat.
    Het is niet mogelijk om bestanden die met verschillende afspelers moeten worden afgespeeld, in één speellijst te plaatsen. In dat geval geeft de Snijmachine een foutmelding.

Een speellijst bewerken

Klik op de knop om de speellijst te openen. In het venster worden de items uit de speellijst getoond. De volgende bewerkingen zijn mogelijk:

1. De volgorde wijzigen
    Klik op de pijl naast het volgnummer links van de titel van een item en kies het gewenste nieuwe volgnummer van het item.
  2. Een item verwijderen
    Klik op de link 'verwijder' rechts van de titel van het item.
  3. Een item bewerken
    Klik op de link 'bewerk' rechts van de titel van het item. Een webpagina met grotendeels dezelfde functionaliteit als het selectievenster verschijnt. In dit venster kunnen de beginmarkering, de eindmarkering en de titel van het item worden gewijzigd. Klik op om de wijzingen door te voeren.

Een speellijst afspelen

Open zonodig de speellijst door in het selectiescherm op de knop te klikken.

Start het afspelen van de speellijst door op de knop te klikken. De Snijmachine opent de juiste afspeler en start het afspelen van de items uit de speellijst. Let op: dit werkt niet met de Real Player in Internet Explorer! Sla in dat geval de speellijst op uw harde schijf op via de knop 'Opslaan als...' en open het bestand daarna in de Real Player.

Een speellijst opslaan

Om een speellijst in een later stadium opnieuw af te kunnen spelen, moet u deze als een bestand opslaan. Deze werkwijze werkt af van het opnieuw afspelen van een enkele uitsnede: in het laatste geval is het voldoende dat u de HTML die de Snijmachine genereert in een HTML-, een Word of een Powerpoint-bestand opslaat. Bij een speellijst moet u de speellijst apart opslaan, en daarna een link in een HTML-, een Word of een Powerpoint-bestand maken.

Ga als volgt te werken:

1. Controleer de speellijst door deze af te spelen.
  2. Klik op . De Snijmachine opent een venster voor het opslaan van de speellijst. Kies een locatie voor het bestand en druk op de knop 'Opslaan' (Save).  U kunt eventueel de naam van het bestand wijzigen, maar pas op! Wijzig de extensie (bijv. .ram, .mov., .asx) niet!
  3. Maak een hyperlink in het bestand van waaruit u de speellijst wilt starten, bijvoorbeeld een Word-bestand of een HTML bestand.

Een speellijst vanuit Word of PowerPoint openen

Bewaar de speellijst in dezelfde folder als het Word- of het PowerPoint-bestand. Maak dan in Word of PowerPoint een hyperlink naar dit bestand. Raadpleeg de handleiding van Word of PowerPoint als u niet weet hoe u een hyperlink moet maken.

Een speellijst vanuit een webpagina openen

Als u niet weet wat de HTML-codes zijn die u moet gebruiken voor het openen van een speellijst via een hyperlink of een geïntegreerde afspeler, ga dan als volgt te werk:

1. Ga terug naar het selectievenster door op de knop te klikken.
  2. Open het venster met HTML codes door op de knop te klikken.
  3. Selecteer de HTML-code onder HTML- externe speler of HTML - geïntegreerde speler, kopieer de code en plak deze in het HTML-bestand.
  4. Pas nu de HTML-code aan, zodat wordt verwezen naar de speellijst. Het is het eenvoudigst wanneer de speellijst in dezelfde folder als het HTML-bestand is geplaatst, of in een subfolder.

Externe speler
    Voor een externe speler vervangt u de vetgedrukte tekst in de tag href door een verwijzing naar het speellijstbestand.

Bijvoorbeeld:

<a href = "./snijmachine.ram">Start speellijst</a>

Geïntegreerde speler
    Voor een geïntegreerde speler vervangt u de vetgedrukte tekst in de parameter voor SRC  (zowel binnen de OBJECT-tag als binnen de EMBED-tag) door een verwijzing naar het speellijstbestand.

Voorbeeld voor de RealPlayer (vereenvoudigd):

<OBJECT ID="RealPlayer" CLASSID="clsid:CFCDAA03-8BE4-11cf-B84B-0020AFBBCCFA"
    HEIGHT = "390" WIDTH = "360">
    <
    param name="SRC" value="./snijmachine.ram"
    <param name="AUTOSTART" value="FALSE">
    <param name="CONTROLS" value="ImageWindow,ControlPanel,Statusbar">
    <embed NAME="RealPlayer"
    SRC="./snijmachine.ram"
    type="audio/x-pn-realaudio-plugin"
    AUTOSTART ="FALSE"
    CONTROLS ="ImageWindow,ControlPanel,Statusbar">